Praatstok
luisteren is debrug naar verbinding
Wanneer jij je onbegrepen voelt, dan komt dat niet omdat de ander het oneens is met je. Dan is dat omdat de ander niet de aandacht opbrengt om echt naar je te luisteren, om jouw verhaal of waarheid te horen.
Kinderen zijn niet altijd bereid om te luisteren omdat ze enthousiast zijn om hun eigen verhaal te vertellen, omdat ze zich niet altijd lang kunnen concentreren of omdat ze zelf nooit aan bod komen. Maar ook ouders zijn om diverse redenen niet altijd goed in staat om te luisteren.
Als we niet goed naar elkaar luisteren, ontstaan er irritaties, de sfeer raakt gespannen, voelen mensen zich ‘onbegrepen’. Een hooggevoelig kind merkt deze beladen sferen en emoties haarfijn op en raakt daar dus eerder gespannen van. Wil je als gezin op een speelse manier beter leren luisteren naar elkaar? Zorgen dat iedereen zich gehoord voelt? De praatstok kan dan uitkomst bieden!
De indianen
De praatstok heeft zijn oorsprong bij de indianen in Noord-Amerika. De indianen gebruiken de praatstok in ‘talking circles. De indianen zaten in een cirkel om zo de gelijkwaardigheid uit te drukken. Zo leren indiaanse kinderen al vanaf hun derde jaar, te luisteren. Voor de indianen is het een persoonlijke eer om iedereen zijn of haar verhaal toe te staan.
Spelregels praatstok
Schrijf de regels van de praatstok op en zorg dat het hele gezin ze kent!
- Degene die de praatstok heeft, mag praten
- Degene die de praatstok niet hebben, luisteren
- Degene die praat mag niet onderbroken worden
- Als iemand anders wat wil zeggen, mag hij vragen om de stok door zijn hand op te steken als de prater klaar is met zijn verhaal.
- Eventueel kun je als gezin telkens een voorzitter aanwijzen die de regels bewaakt.
De praatstok (Engels: Talking stick) werd gebruikt door bepaalde indianansrammen in Noord-Amerika bij vergaderingen van stamoudsten. Het was gebruikelijk om de stamoudste die de staf vasthield uit beleefdheid niet te onderbreken. Vervolgens werd de staf doorgegeven aan het volgende lid van devergadering die iets wilde zeggen. De staf was een cerimonieel object dat was versierd met veren en krisstallen om het belang ervan te onderstrepen.
De pratende stok wordt al eeuwenlang door veel Amerikaanse indianenstammen gebruikt als een middel om een rechtvaardig en onpartijdig te horen. De pratende stok werd vaak gebruikt in raadskringen om aan te wijzen wie het recht had om te spreken. Toen zaken van grote zorg voor de raad kwamen, zou de leidende ouderling de pratende stok vasthouden en de discussie beginnen. Toen hij klaar was met wat hij te zeggen had, hield hij de pratende stok vast, en wie na hem wilde spreken, zou het nemen. Op deze manier werd de stok van het ene individu naar het andere doorgegeven totdat iedereen die wilde spreken dit had gedaan. De stok werd vervolgens teruggegeven aan de leidende ouderling voor veilig houden.
het respect voor de vrijheid van meningsuiting en verzekert de spreker dat hij de vrijheid en de macht heeft om te zeggen wat er in zijn hart is zonder angst voor represailles of vernedering.
Wie de pratende stok vasthoudt, heeft de heilige kracht van woorden in zijn handen. Alleen hij kan spreken terwijl hij de stok vasthoudt; de andere raadsleden moeten zwijgen.
De veer die aan de pratende stok is verbonden, geeft hem de moed en de wijsheid om naar waarheid en wijs te spreken.
Het bont aan het uiteinde van de stok herinnert hem eraan dat zijn woorden uit zijn hart moeten komen en dat ze zacht en warm moeten zijn.
De steen zal hem eraan herinneren dat de Grote Geest de boodschap van zijn hart hoort en de woorden die hij spreekt.
De schelp, iriserend en altijd veranderend, herinnert hem eraan dat alle schepping verandert - de dagen, de seizoenen, de jaren - en mensen en situaties veranderen ook.
De vier kleuren kralen -
geel voor de zonsopgang (oost),
rood voor de zonsondergang (west),
wit voor de sneeuw (noord) en
groen voor de aarde (zuid) -
zijn symbolisch voor de krachten van het universum dat hij op dit moment in zijn handen heeft om te spreken wat er in zijn hart is.
De spreker moet niet vergeten dat hij een heilige vonk van de Grote Geest in zich draagt, en daarom is hij ook heilig. Als hij het gevoel heeft dat hij de pratende stok niet met zijn woorden kan eren, moet hij zich onthouden van het spreken, zodat hij zichzelf niet zal onteren. Wanneer hij zijn woorden weer onder controle heeft, zal de stok aan hem worden teruggegeven.
De workshop duurd 2.5 uur
incl materiaal koffie thee en wat lekkers.
minimaal 4 deelnemers
€ 65,00 p.p.
aanvang workshops 13:30 uur
Voor meer info: 0652096338
Graag tot ziens op deze leuke workshop.